Helyesírásunk egyik legnehezebben megtanulható része a vessző használata. Rengeteg szabály vonatkozik rá, de ha egyszer megértjük a logikáját, vagy legalábbis megjegyezzük az alapvető szabályait, kevésbé okoz majd gondot. Ebben szeretne segíteni a Vesszőparipa sorozatunk, amelyben átvesszük a legfontosabb előírásokat.

Ma a “több mint”, illetve a “kevesebb mint” kifejezéseket nézzük meg közelebbről.

A szabály egyszerű: Mindkét kifejezés esetében akkor és csak akkor használunk vesszőt a több, illetve a kevesebb szavak után, ha összehasonlításról van szó.

Pl.: A kettő több, mint az egy. Az egy kevesebb, mint a kettő.

Minden más esetben vessző nélkül írjuk. Ha mégis felmerül bennünk a kérdés, ki kell-e tenni a vesszőt, alkalmazzuk az alábbi trükköt:

Helyettesítsük be a több/kevesebb szót a körülbelül vagy a nagyjából szavakkal. Ha úgy is értelmes, akkor nem kell vessző.:) A könnyebb érthetőség kedvéért, nézzük meg példákon keresztül is!

Pl.: Ez több mint 3 méter hosszú. Ez kevesebb mint egy liter.

Behelyettesítve: Ez körülbelül 3 méter hosszú. Ez nagyjából egy liter. Mivel így is értelmes marad a mondat, nem kell a vessző az eredeti kifejezésben a több, illetve a kevesebb szavak után.

Pl.: A kettő több, mint az egy. Az egy kevesebb, mint a kettő.

Behelyettesítve: A kettő körülbelül az egy. Az egy körülbelül a kettő. Értelmetlenek, ugye? ? Tehát kell a vessző az eredeti kifejezésben a több, illetve a kevesebb szavak után.