Nem köntörfalazok, kezdem a válasszal: marketingszakértő, egybeírjuk. Hiába írják olyan sokan külön, hiába ajánlja még a Google is a helytelen verziót, illetve javít ki minket a rosszra, ha rákeresünk.:)

Az alárendelő összetételeket mindig egybeírjuk. [AkH-104–129, OH-103–120]

Mutatok nektek egy trükköt, hogyan tudjátok a legegyszerűbben eldönteni, mikor írjuk a szakértő szót egybe és mikor külön attól a területtől, amelynek a szakértője valaki. Így ha később elakadtok egy szakértői terület helyesírásánál, akkor elég az alábbi gondolatmenetet végigfuttatnotok.

Különböztessünk meg három esetet:

1. Ha a terület, amelynek szakértője valaki, i-re végződik (i képzős), akkor különírjuk. Lásd jogi szakértő, katonai szakértő, élelmezési szakértő stb..

2. Ha a terület, amelynek szakértője valaki, önmagában állva is egy szakmát jelent, akkor különírjuk. Lásd mérnök szakértő, közgazdász szakértő, építész szakértő stb.. (Az orvosszakértő kivétel, azt egybeírjuk.)

3. Ha a terület, amelynek szakértője valaki, egy konkrét dolog vagy tudományág, akkor viszont egybeírjuk. Lásd borszakértő, elmeszakértő, írásszakértő, marketingszakértő stb..:)